Bør man investere i å kjøpe en AirBNB utleiebolig?

Leiemarkedet i Norge blir stadig mer presset. Stadig flere ønsker å flytte inn til byene, og boligutviklingen følger ikke etterspørselen. Det betyr at man får betydelig høyere priser på de leilighetene som allerede finnes i Oslo, Bergen, Trondheim og andre norske byer.

En forholdsvis ny del av leiemarkedet går på at man leier ut leiligheten over en kortere periode. Teknologiselskaper som AirBNB, Tripping.com og HomeAway har åpnet for større tilgang på dette markedet. Mange ønsker også å tjene penger på å leie ut leiligheten sin over en kortere periode.

Spørsmålet mange stiller seg er: vil jeg tjene på å kjøpe en leilighet, for deretter å leie den ut jevnlig på AirBNB?

Forventet avkastning (ROI)

I utgangspunktet er det nytteløst å kaste rundt seg med tall i en slik artikkel. Det finnes så utrolig mange faktorer som spiller inn på det økonomiske. Med mindre man har et prospekt foran seg er det umulig å anslå kostnadene. Det samme gjelder for inntektene.

Hva bestemmer leilighetens kostnad- og inntektsnivå?

Dette er noe av det som bestemmer hvor mye det koster å kjøpe og drifte leiligheten:

– Beliggenhet og standard.

– Lånets rente og øvrige kostnader.

– Eventuell oppgang eller nedgang i boligmarkedet.

– Skatt på utleie. Husk at det fra 2018 har blitt innført nye og strammere skatteregler på korttidsutleie. Du kan lese mer om regelendringen i denne artikkelen fra Nettavisen.

– Hvor mye anser du at din egen tid er verdt?

Og dette er noen av faktorene som spiller inn på den prisen du kan tillate deg å leie leiligheten ut for:

– Beliggenhet og standard.

– Hvor gode bilder du har av leiligheten.

– Hvorvidt leiligheten ligger nærme kjente turistområder.

– Kvaliteten på annonsen (bilder + tekst bør være optimaliserte).

– Fyllingsgraden. Hvor mange dager i året klarer du å leie ut leiligheten? Du vil tape penger hver eneste dag den står tom.

Krav til egenkapital og lånesum

Et av de mest sentrale spørsmålene blir hvor mye lån du trenger. Alle norske banker krever at låntakere stiller med en egenkapital. Jo høyere egenkapital du har, desto lavere boliglån trenger du. Enkel matematikk.

Det betyr også at man vil kunne få lavere månedlige kostnader. Banken vil kreve at du betaler tilbake en fast prosentandel på lånet ditt hver måned. Dette avhenger av størrelsen på lånet, renten du får samt den forventede nedbetalingstiden.

La oss si at lånets månedlige utgifter ligger på 10,000 kroner. Da blir du nødt til å tjene inn mer enn dette via AirBNB for at du skal unngå å bruke penger av egen lomme.

Vær smart med leilighetens geografiske plassering

Tenk deg at du skal prøve å kjøpe en leilighet i et strøk med lave priser, men mulighet for å leie den ut til en høy pris. Det høres kanskje umulig ut? Vel, ikke nødvendigvis.

Tromsø er en by som tiltrekker seg flere og flere turister. Rike kinesere strømmer til Nordens Paris for å oppleve snø, storslått natur og nordlyset. Det gir penger i kassen for utleiere samt byens hoteller. Det gir et perfekt klima for AirBNB-utleiere. Så lenge turistmarkedet i byen vokser mer enn boligprisøkningen, så vil du kunne tjene gode penger.

Husk selvfølgelig å sjekk hvorvidt huset eller leiligheten har boplikt før du legger inn et bud. Det vil være en tabbe å kjøpe katta i sekken.

Risiko ved utleie

Det er to typer risiko forbundet med å leie ut leiligheten via AirBNB:

– Man kan stå i fare for at leiligheten ikke blir leid ut til ønsket pris.
– Det kan oppstå skader på leilighetens interiør eller møbler/elektronisk utstyr.

Mangel på leietakere er den aller største risikoen. Ved langtidsutleie har man ikke denne problematikken i like stor grad. Det er veldig uvanlig at norske leietakere leier en bolig i mindre enn ett år. Men med AirBNB ligger det et konstant press på å markedsføre boligen sin på en fin måte – året rundt.

Skader kan skje. Vi har blant annet hatt noen eksempler i Norge hvor boligeiere har kommet til et fullstendig rasert hjem. Ut fra hva man kan finne på internett, så vil disse klagene få blandet mottagelse av AirBNB. Noen får hele skadebeløpet refundert. Andre får litt av pengene dekket – mens noen ikke får noen ting.

Har du husket på alt som skal gjøres med en utleie-leilighet?

Rengjøring, møte gjester for både å gi og motta nøkkelen, sikre at man svarer på alle meldinger som tikker inn, være konstant tilgjengelig for at gjester kan ringe deg, og så videre. Det finnes hundrevis av ting man må tenke på før man hopper inn i et slikt prosjekt.

Mange tenker at jobben er gjort når man har tatt noen bilder, laget seg en bruker og skrevet sin første boligannonse. Det stemmer overhodet ikke.

Avslutningsvis om Airbnb

Det er mange ting som skal klaffe for at man finner en god ”AirBNB-leilighet”. Beliggenheten skal være god. Boligen skal kunne leies ut året rundt. Prisen på utleie skal overgå lånekostnadene. Og ikke minst: man skal være dedikert til å gjøre den jobben som kreves for å lykkes.

Allikevel har korttidsutleie et enormt potensial. Det finnes allerede tusenvis av boligeiere som tjener tusenvis av kroner hver måned på å leie ut hytta, leiligheten eller huset sitt. Alt handler om at man tar forhåndsregler – og at man skaffer seg så mye kunnskap som mulig før man bestemmer seg for noe.